Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Ananas met chilimayonaise

Posted in BBQ Recepten

Ananas met chilimayonaise

Gegrilde ananas aan het spit met gerookt ijs
…met chilimayonaise en basilicumolie

Porties: 8
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 30 minuten
Gril tijd: 1,5 tot 2 uur
Gril methode: direct, rotisserie

Ingrediƫnten

  • 1 ananas
  • 1 bos basilicum
  • olijfolie (eerste persing!)
  • 100 gram boter
  • 2 rode chilipepers
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 2 eiwitten
  • sojaolie
  • sap van 1 limoen
  • 1 takje munt
  • gerookt ijs

Benodigdheden:
– koffiefilterzakje
– keukenmachine

Bereidingswijze
Basilicumolie:
Blancheer de basilicum kort in kokend water. Spoel koud af en knijp uit. Doe in de keukenmachine en draai warm met de olijfolie. Filter door een koffiefilterzakje.

Rode chilimayonaise:
Snij de rode chilipepers fijn en doe ze in een pannetje samen met 100 ml olijfolie. Verwarm het heel lichtjes, neem de pan van het vuur en laat twee dagen trekken. Filter door een koffiefilterzakje. Maak een gladde mayonaise van de chiliolie, het limoensap, de yoghurt en het eiwit. Voeg druppelsgewijs de sojaolie toe en maak de mayonaise op smaak.

Schil de ananas en spies hem aan het rotisserie. Gril de ananas in ongeveer twee uur donkerbruin, af en toe insmeren met wat boter.

Schep een ruime theelepel van de rode chilimayonaise op de bodem van het Martiniglas. Wanneer de ananas mooi gekarameliseerd en zacht is, dunne plakjes afsnijden en bovenop de chilimayonaise in het Martiniglas leggen. Leg daar bovenop een bol gerookt ijs (recept elders op mijn website) en druppel de basilicumolie eroverheen. Garneer met een blaadje munt en zet er eventueel nog een flinterdun kletskopje in!
Een ongelooflijk lekker gerecht met een prachtige ‘chili-kick’ als verassing onderin het glas…! Succes gegarandeerd!