Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Appel rabarber crumble

Posted in BBQ Recepten

Appel rabarber crumble

Appel-rabarber crumble met vanille custard

Porties: 8 personen
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: Ongeveer 15 minuten
Gril tijd: Ongeveer 45 minuten
Gril methode: Indirect grillen

Ingrediënten

Voor de Crumble:
• 4 appels, goudreinet, elstar of pink lady
• 250 g rabarber
• 2 el water
• 175 g bloem
• 75 g basterd suiker
• citroensap
• 30 g gemalen amandelen
• 30 g amarettikruimels (koekjes verkruimelen)
• 125 g boter
• 1.5 el suiker
• 1 tl kaneel

Voor de Custard:
• 250 ml melk
• 3 eierdooiers
• 1 afgestreken el maïzena
• 2 afgestreken el basterdsuiker
• 1 à 2 vanillestokjes
• 2 volle el crème fraîche

Bereidingswijze

1. Verwarm de barbecue voor op 180°C.
2. Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Besprenkel de appelstukjes met 2 eetlepels water en citroensap. Bestrooi met suiker en kaneel en meng goed door het fruit.
3. Snijd de rabarber in dunne plakjes. Kook de rabarber in een beetje water met suiker, ongeveer 5 minuten en giet af.
4. Meng in een andere schaal de bloem, amandelmeel (en amarettikruimels) en voeg de boter in stukjes toe. Meng dit met de vingers tot het deeg lijkt op de structuur van broodkruimels, voeg op het laatst de basterdsuiker toe aan het kruimeldeeg.
5. Doe de appels in een ovenschaal, verdeel daarover de rabarber en bedek het fruit gelijkmatig met het kruimeldeeg.
6. Bak ca 45 minuten tot de kruimels bruin en de appels zacht zijn.

De Custard:
7. Zet de melk op in een pannetje. Snijd de vanillestokjes over de lengte open en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg toe aan de melk.
8. Roer het eigeel met de suiker schuimig.
9. Roer de maïzena los met een paar eetlepels melk (mengsel dient helemaal glad te zijn).
10. Als de melk kookt de maïzenapap erdoor roeren en even roerend laten pruttelen.
11. Roer eerst een beetje hete melk door de eiermassa, dan de eiermassa door de hete melk, blijf kloppen tot de saus iets dikker is geworden en haal van het vuur. Laat iets afkoelen en roer er dan de crème fraîche door. Warm of koud serveren. Ga vervolgens de borden opmaken.

12. Leg een punt van de crumble op een dessertbord en schenk er de custard overheen/naast, of zoals ik hier gedaan heb: bereid en presenteer de appel rabarber crumble in kleine cocottes en zet een klein flesje met warme custard erbij.