Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Gazpacho

Posted in BBQ Recepten

Gazpacho

Koude tomatensoep, gegrild op de barbecue

Porties: 4 porties als voorgerecht
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 5 minuten
Gril tijd: 10 tot 20 minuten
Gril methode: Direct grillen

Ingrediënten

  • 7 tomaten, gehalveerd
  • 1 rode paprika
  • 1 grote rode ui
  • 1 bol knoflook
  • 1 groene peper, fijngesneden
  • 8 blaadjes basilicum
  • 1 lente uitje
  • 3 el rode wijn azijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Benodigdheden:
– staafmixer of keukenmachine

Bereidingswijze

Leg de rode paprika en de rode ui (met schil) rechtstreeks in de gloeiende kolen. Draai de paprika en ui regelmatig zodat ze aan alle kanten zwart geblakerd zijn. De rode ui kan iets langer blijven liggen dan de paprika, totdat hij een beetje zacht aanvoelt, na zo’n 15 minuten. Doe de zwarte paprika’s in een plastic zakje of in een schaaltje en dicht het af met huishoudfolie.

Snij het bovenste deel (ongeveer 1 cm) van de knoflook, vouw hem in een velletje aluminiumfolie (laat de bovenkant open) en schenk er een scheutje olijfolie overheen. Plaats het pakketje met de knoflook op het rooster en sluit het deksel. Halveer 7 rode tomaten en bestrijk de vleeskant met olijfolie. Leg ze daarna eerst met de vleeskant op het rooster, gril ze met het deksel gesloten op zo’n 200 graden een minuutje of 4 en draai ze daarna om en gril ze nog eens 4 minuten. De tomaten mogen niet verbranden maar moeten wel mooi zacht en gekarameliseerd zijn. Haal de gehalveerde tomaten van het rooster en laat ze even afkoelen en verwijder het vel, de zaadjes en zaadlijsten.

Haal rond deze tijd het pakketje met de knoflook van het rooster als de knoflook een beetje zacht aanvoelt en lichtbruin is aan de bovenkant.

Wrijf ondertussen met uw vingers of de achterkant van een mes, de zwart geblakende vellen van beide paprika’s en verwijder de zaden. Doe de rode paprika in de kom of maatbeker met de gegrilde tomaten. Pel ook de buitenste laag van de rode ui. Het binnenste gedeelte van de ui gaat in de maatbeker evenals een derde van de fijngesneden groene peper, een uitgeknepen teen van de gepofte knoflook, 8 basilicumblaadjes, de rode wijn azijn en twee eetlepels olijfolie. Zet de staafmixer erin en mix tot u een fijne substantie krijgt. Maak de soep op smaak met een beetje peper en zout en zet de soep, verdeeld over vier glaasjes, koud in de koelkast. Snij een lente uitje in dunne ringetjes voor de garnering van de glaasjes of borden.