Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Gegrilde en Gerookte Eendenborst

Posted in BBQ Recepten

Gegrilde en Gerookte Eendenborst

…met fruitsalade, afgelakt met mandarijnenglaze

Porties: 4-6
Moeilijkheidsgraad:3ster

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Gril tijd: 8 tot 10 minuten
Gril methode: Direct grillen, indirect grillen, roken

eendenborstsalade2Ingrediënten

  • 2 eendenborsten (cannette, boerderijeend)
  • 6 mandarijnen
  • 3 sinaasappels
  • bakje frambozen
  • bakje bramen
  • pijnboompitten (geroosterd)
  • sojasaus (kikkoman)
  • gemengde sla
  • 2 EL kruidenhoning
  • 3 EL appelcider
  • frambozenazijn
  • olijfolie
  • vers gemalen peper en fleur de sel

Benodigdheden:

  • kersenhout snippers
  • steelpannetje
  • gietijzeren rooster

Bereidingswijze

Honingmarinade:
Doe de kruidenhoning en de appelcider in een steelpannetje (met stalen handvat!) en verwarm het mengsel tot het vloeibaar is. Laat iets afkoelen.

Mandarijnenglaze:
Pers vijf van de zes mandarijnen boven een steelpannetje en voeg anderhalve eetlepel rietsuiker toe. Kook de sap in tot een mooie stroop ontstaat (plus-minus 15 minuten). Haal van het vuur, laat afkoelen en voeg een paar druppels sojasaus toe.

Maak de eendenborsten schoon, verwijder overtollig vet en snij de vetlaag kruislings in. Bestrooi beide kanten met peper en zout. Snij 1 sinaasappel in dunne plakken en leg deze op beide kanten van de eendenborsten. Even goed aandrukken! Marineer minimaal 20 minuten.
Snij de overige sinaasappels en mandarijn à viv. Doe de bramen en frambozen in het pannetje met de honingmarinade en schep ze voorzichtig om.

Verwijder de sinaasappelschijven van de eend. Plaats de eendenborsten met de vetkant naar beneden op het hete, gietijzeren grilrooster. Gril ze, tussen de vlammen, tot de huid mooi goud kleurt en licht krokant wordt.. Dit duurt slechts 1 of 2 minuutjes! Draai de borstjes om en plaats ze boven de indirecte zone. Voeg nu het kersenhout toe en sluit het deksel. Gril/rook ze zo nog een minuut of acht, of tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 52°-53°C. Laat het vlees even rusten en trancheer het daarna in dunne plakjes. Smeer met een kwastje de mandarijnenglaze over de plakjes.

eendenborstsaladeMaak ondertussen de bordjes op met de gemengde sla en het fruit. Maak op smaak met wat frambozenazijn, olijfolie, peper en zout. Verdeel de plakjes eend over de salade en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten.
Als je een grote salade (in een schaal) wilt maken, dan is het een goed idee om croutons erbij te maken…lekker en rustiek!