Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Gegrilde kreeft met gepofte prei

Posted in BBQ Recepten

Gegrilde kreeft met gepofte prei

…en chili-knoflookolie van de Zuid Afrikaanse braai

Porties: 2
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Gril tijd: 4 tot 6 minuten
Gril methode: Direct grillen

Ingrediënten

 •  2 grote kreeften
 •  1 rode peper
 •  2 teentjes knoflook
 •  250 ml zonnebloemolie
 •  ½ bosje krulpeterselie
 •  2 grote prei
 •  ½ citroen
 •  vers gemalen peper en zout

Benodigdheden:

 • Satéprikkers
 • Geperforeerd grilplateau
 • Steelpannetje

Bereidingswijze

Chili-knoflookolie:
Schenk de zonnebloemolie in een steelpannetje (met stalen handvat!) en doe er een snufje zout bij. Verwijder de zaden uit de rode peper en snijd de peper in dunne ringen. Snijd de teentjes knoflook fijn en voeg beide ingrediënten toe aan de zonnebloemolie. Verwarm de olie heel zachtjes boven het rooster en laat een half uurtje staan. kreeft en prei

Steek de kreeften met een scherp koksmes door de kop, in één snelle beweging. Doe de kreeften in een grote pan met kokend water en kook de kreeften precies 2 minuten. Haal de kreeften uit de pan, laat héél eventjes afkoelen en scheid de kop van de staart door staart en kop in tegengestelde richting te draaien. Haal de poten van de kreeft en breek de scharen open. Dit gaat het makkelijkst door met de achterkant van een koksmes een paar keer op de scharen te tikken. Breek daarna de schaal los alsof je een eitje pelt J. Leg het scharenvlees op een ingevet, geperforeerd grilplateau. Gooi de koppen en de poten weg of bewaar ze voor iets anders. Leg de kreeften op hun rug en knip met een (gevogelte) schaar de schaal van de buikzijde af zodat het vlees helemaal vrij komt. Steek een satéprikker in de staarten, langs de bovenkant van het pantser zodat de staarten niet opkrullen.

Zorg dat een mooi gloeiend bed van kooltjes gespreid is en leg de preien rechtstreeks in de hete kolen! Draai de preien na een paar minuutjes om en zorg dat alle kanten mooi zwartgeblakend zijn. Haal de prei uit de kooltjes en laat rusten. Plaats nu de kreeften op het rooster en gril ze twee minuten per kant. Begin met het pantser naar beneden, daarna de vleeskant. Plaats de laatse twee minuten het grilplateau met het vlees van de scharen op het rooster en draai de scharen na 1 minuut om.
Verwijder ondertussen de buitenste laag van de preien en snijd de prei in dunne ringen.kreeft

Haal alles van de braai en plaats op een bord. Besprenkel de kreeften en de scharen met de chili-knoflookolie en bestrooi met wat fijngehakte peterselie en de gepofte preiringen. Knijp een half citroentje uit over het kreeftenvlees en bestrooi als laatste met wat vers gemalen zwarte peper en zout!

Check hier het korte filmpje van dit recept!