Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Kip aan ‘t Spit

Posted in BBQ Recepten

Kip aan ‘t Spit

Kip van het spit, op de Marokkaanse manier gekruid

Porties: 4
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Gril tijd: 1 ½ uur
Gril methode: Indirect grillen

Ingrediënten
– 1 grote kookklare kip, 2-2 ½ kilo, overtollige vet verwijderd
– 1 citroen, in vieren gesneden
– 4 dikke stengels, verse munt

Voor de kruidenmarinade:
– 2 eetlepels citroensap, vers geperst
– 2 eetlepels olijfolie
– 1 ½ theelepel kaneel
– 1 theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel kurkuma (geelwortel)
– 1 theelepel gemberpoeder
– 1 theelepel korianderzaad, versgemalen
– 1 theelepel grof zeezout
– Halve theelepel komijnzaad, versgemalen
– ¾ theelepel kardemom, versgemalen
– Halve theelepel zwarte peper, gemalen
– ¼ theelepel nootmuskaat
– ¼ theelepel Jamaica peper, versgemalen

Bereidingswijze
Voeg alle ingrediënten voor de kruidenmarinade bij elkaar en meng deze goed door elkaar. Maak vervolgens de barbecue klaar voor het indirect grillen, met een temperatuur van ongeveer 200 graden, matige hitte.

Wrijf, met uw vingers, voorzichtig het vel van de kip los. Begin bij het halsgat en druk voorzichtig uw vingers onder het vel. Zorg dat het vel niet scheurt. Bij de dijen kunt u het beste één vinger gebruiken.

Bestrijk de kip onder het vel met de marinade. Gebruik bij de buikholte één eetlepel marinade. Vul met de partjes citroen en verse munt de buikholte. Bestrijk vervolgens de rest van de kip met de kruidenmarinade en bind de kip op.

Rijg de kip, in het midden, aan het spit en zet de barbecue aan. Zorg dat er een grote aluminium wegwerpschaal onder de kip ligt en vul deze met ongeveer een liter lauwwarm water. Gril de kip, tot deze gaar is (ongeveer anderhalf uur) boven indirecte, matige hitte en met de barbecue gesloten.

De kip draait langzaam rond aan het spit, waardoor deze gelijkmatig en mooi bruin wordt.

U kunt controleren of de kip gaar is door er met een thermometer in te prikken. Als er een helder vleessap tevoorschijn komt en de temperatuur van de kip 75 graden is, is de kip gaar. Zorg dat de thermometer het bot niet raakt en dat u meet bij het dikste gedeelte van de poot.

Zodra de kip klaar is zet u de barbecue uit en tilt u het spit er voorzichtig uit. Gebruik hiervoor eventueel de grilhandschoenen (wij verkopen handschoenen die voor een dergelijk klusje uitermate geschikt zijn!). Leg de kip rechtop in de wegwerp schaal, met de buikholte naar beneden. Zo kunnen het overtollige vet en sappen nog even uit de kip lekken.
Laat de kip voorzichtig op een snijplank glijden en laat 5 tot 10 minuten rusten.
Serveer het gerecht warm.