Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Pikante Kippenvleugels

Posted in BBQ Recepten

Pikante Kippenvleugels

Gegrilde, pikante kippenvleugels met een dressing
van blauwe kaas

Porties: 6-8 (als voorgerecht, amuse)
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 1 uur en 20 minuten
Gril tijd: 1 uur
Gril methode: Direct- en indirect grillen

Ingrediënten
– 16 kippenvleugels, bij het gewricht gehalveerd/vleugelpunten verwijderd

Voor de pasta:
– 4 theelepels jalapeno’s uit blik, gedroogd en gerookt
– 2 theelepels grof zeezout
– 1 ½ theelepel paprikapoeder
– 1 theelepel knoflookpoeder
– 1 theelepel uienpoeder
– 1 theelepel zwarte peper, vers gemalen

Voor de pikante saus:
– 3 eetlepels olijfolie
– 1 knoflookteentje, fijngehakt en geplet
– 4 theelepels appelazijn
– 2 ½ theelepel tabasco
– Grof zeezout
– Vergemalen, zwarte peper

Voor de dressing:
– 30 gram blauwe kaas, verkruimeld
– 2 eetlepels zure room
– 2 eetlepels mayonaise
– 1 eetlepel karnemelk
– ½ theelepel appelazijn

Bereidingswijze
Neem een grote schaal of kom, voeg de ingredienten voor de pasta toe en roer dit goed door elkaar. Wentel de kippenvleugels erdoor, tot deze goed bedekt zijn en laat de vleugeltjes een uur rusten in de koelkast.

Verhit, op matig vuur, de olie in een kleine pan met een dikke bodem. Fruit, al roerend, de knoflook in de pan gedurende een minuut tot deze begint te geuren. Voeg de tabasco en azijn toe en laat dit een minuut pruttelen op het vuur.
Voeg, naar smaak, de zout en peper toe. Giet de saus in een grote, roestvrijstalen en glazen schaal.
Neem de ingrediënten voor de dressing, voeg dit bij elkaar in een schaal en roer het tot een romig mengsel. Dek dit af en plaats dit in de koelkast.

Vervolgens maakt u de barbecue klaar voor gebruik (directe- en indirecte hitte, matig tot hoog), temperatuur moet rond de 230 graden zijn.
Zorg dat het rooster van de barbecue schoon is. Moet dit nog gebeuren, gebruik hiervoor dan een barbecueborstel. Dit gaat nu waarschijnlijk gemakkelijker omdat het rooster heet is.

Haal de vleugeltjes uit de koelkast, neem ze uit de schaal en verwijder de pasta. Gril, maximaal 5 minuten, de vleugels boven directe hitte, matig tot hoog. Zorg dat de deksel op de barbecue zit. Gril het vlees tot er een duidelijk grilpatroon zichtbaar is, draai ze in die tijd eenmaal om.

Gril vervolgens, voor 15 minuten, de kippenvleugels boven indirecte hitte. Nogmaals matig tot hoog. Zorg dat de deksel op de barbecue blijft. Als ze gaar zijn, zijn ze ook bij het bot niet meer roze en is het vel van de vleugels lekker knapperig: Draai ze af en toe om.

Neem de vleugels van de gril en zorg dat de deksel op de barbecue blijft, zodat er zo min mogelijk hitte verloren gaat. Wentel de vleugels nog een keer door de pikante saus en gril ze maximaal 3 minuten boven directe hitte, draai ze nog 1 of 2 maal om.

Serveer de vleugels warm en met de dressing.