Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Ribeye uit de kolen

Posted in BBQ Recepten

Ribeye uit de kolen

…met macadamia-knolselderpuree en BBQ-saus van gegrilde perzik

Porties: 8
Moeilijkheidsgraad:2ster

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Gril tijd: 8 tot 10 minuten
Gril methode: Direct grillen, indirect grillen

ribeye uit kolenIngrediënten

  • 4 ribeye steaks (3 tot 3½ cm dik!)
  • 4 perziken
  • kimchee (basis)
  • 1 aubergine
  • 1 serehstengel (gekneusd)
  • ½ rode peper
  • 3 limoenblaadjes
  • zonnebloemolie
  • 100 gram macadamia noten
  • 16 lente uitjes
  • 4 Little Gems
  • 1 EL ras el hanout
  • 2 EL kerrieolie
  • 2 EL ponzu yuzu
  • 1 knolselderij
  • olijfolie
  • melk
  • flesje sojabouillon
  • vers gemalen peper en fleur de sel

Benodigdheden:

  • koekenpan
  • ovenschaaltje
  • steelpannetje
  • gietijzeren rooster
  • premium houtskool ♥♥♥
  • keukenmachine/blender

Bereidingswijze

Aubergine:
Snij de aubergine in de lengte doormidden en doe ze in een ovenschaal. Voeg (tot de aubergine onderstaat) de zonnebloemolie, limoenblaadjes, sereh en half pepertje toe en gaar drie uurtjes op 80°C indirect op de barbecue. Haal ze uit de olie en snij ze overdwars in stukken van 1½ centimeter dik. Gril de stukken 1 minuut per kant op een heet gietijzeren rooster.

Barbecuesaus:
Snij 4 perziken in 6 parten en bestrijk ze lichtjes met wat olijfolie. Gril ze direct in 10-12 minuten goudbruin tot ze mooi zacht en gekarameliseerd zijn. Doe ze in een blender en voeg anderhalve eetlepel kimchee en een scheutje olijfolie toe. Blender tot een gladde saus.

Macadamia-knolselderpuree:
Rooster de macadamianoten in een koekenpannetje, een kwartiertje op 160° in de barbecue. Snij de knolselderij in plakken en gril ze 4 minuten per kant. Snij er nu blokken van en gaar ze in de melk, in een pan. Maak een gladde puree van de knolselder en maal de noten met 1 dl melk in een keukenmachine fijn tot een gladde pasta. Voeg de notenpasta, samen met een eetlepel ras el hanout aan de knolselderpuree toe en wrijf het geheel door een fijne zeef. Houd warm.

Snij de Little Gems (in de lengte) in vier parten en kort de lente uitjes in tot zo’n 12 centimeter. Gril de sla en de lente uitjes straks a-la-minute in een paar minuutjes op het hete gietijzeren rooster. Maak de sla op smaak met een paar druppels ponzu yuzu en kerrieolie.

Zorg dat de houtskolen roodgloeiend zijn en leg hier de ribeye steaks bovenop. Zonder rooster, dus! Na 5 minuten ɯo sǝǝןʌ ʇǝɥ ıɐɐɹp  en gril ze nog 3-4 minuten. Haal ze uit de kolen en laat ze rusten in een bak met de (lauwwarme) sojabouillon.