Ralph de Kok

Grill Meester & Barbecue Specialist

Tofu van de barbecue

Posted in BBQ Recepten

Tofu van de barbecue

Mandarijn-teriyaki-tofu gegrild op de barbecue

Porties: 10 stuks (5 porties als voorgerecht/2-3 porties als hoofdgerecht)
Moeilijkheidsgraad:

Voorbereidingstijd: 2 tot 3 uur (ivm het marineren)
Gril tijd: 8 tot 12 minuten
Gril methode: Direct grillen

Ingrediënten
– 900 gram stevige tofu
– 3 reepjes mandarijnschil
– 125 ml mandarijnsap
– 125 ml sojasaus
– 125 gram suiker
– 125 ml Aziatische sesamolie
– 2 teentjes knoflook, geplet en gepeld met behulp van het lemmet van het mes
– 2 reepjes geschilde gemberwortel, geplet met het lemmet van het mes, ongeveer 5 mm dik
– 2 hele steranijs
– 1 theelepel maïzena, opgelost in 2 theelepels water
– 1 eetlepel sesamzaadjes, licht geroosterd
– Alleen het groene gedeelte van een bosuitjes, fijngehakt voor de garnering

Benodigdheden:
– 20 lange, dunne bamboespiesjes

Bereidingswijze
Druk, met behulp van een pan, het vocht uit de tofu. Leg hierbij de snijplank schuin, zodat het vocht weg kan bij het persen. Zet een ovenschaal gereed, snijd de tofu in plakken van ongeveer 2 centimeter en leg deze in de ovenschaal. Schil, met een dun schilmesje, de buitenschil van de mandarijn en leg op elk plakje een reepje.

Voeg de sojasaus, suiker, knoflook, mandarijnsap, sesamolie, gember en steranijs bij elkaar en klop deze, in een aardewerken kom, goed door elkaar. Schenk de marinade over de tofu in de ovenschaal en laat deze voor 1 tot 2 uur afgedekt in de koelkast marineren.
Keer af en toe de tofu stukjes om, zodat de marinade goed overal in kan trekken.

Maak de barbecue gereed voor het direct grillen en verwarm voor tot heet. Zeef vervolgens de marinade van de tofu in een steelpan en rijg de tofu aan de spiesjes. Twee spiesjes per plak en laat aan 1 kant alleen de punt van de spiesjes een klein stukje uitsteken.

Kook de marinade, ongeveer 5 tot 10 minuten, op heet vuur en laat deze inkoken tot deze stroperig is geworden.
Klop vervolgens de maïzena erdoor en kook deze nog eens ongeveer 30 seconde mee, het moet een dikke saus worden.
Vet het rooster van de barbecue in en leg de tofu in het midden op het rooster. Gril deze tot hij heet en mooi bruin is geworden. Dit duurt ongeveer 4 tot 6 minuten per kant.
Leg een vel aluminiumfolie onder de spiesjes, mochten deze beginnen aan te branden. De tofu is klaar als deze mooi bruin is en sist en als deze door en door heet is. Draai de tofu 45 graden, na 2-3 minuten, zodat er een gril patroon ontstaat. Bestrijk, onder het grillen, de tofu aan beide kanten met de marinade, herhaal dit nogmaals, zodat beide kanten 2 keer zijn bestreken met marinade.

Leg de tofu, als deze klaar is, op borden of schalen en schep de rest van de marinade hier over heen. Strooi tot slot met de sesamzaadjes en ringetjes bosui.
Meteen serveren!