Mijn naam is Ralph – ja, ik heet écht zo: – de Kok. Geboren in Nijmegen, opgegroeid in het Brabantse Cuijk met twee passies: muziek maken en koken. Als muzikant vertrok ik in 1988 naar Amerika waar ik jarenlang op tournee was als gitarist van een band. Toen al was ik, als barbecueliefhebber, diep onder de indruk van de enorme Amerikaanse buitenkeukens waar mensen daar op kookte! En ze deden dat het hele jaar door… Grote stukken vlees, lage temperaturen, veel rook in alle smaken. En natuurlijk ook veel kruiden en sauzen…

Prachtig natuurlijk, maar in Nederland waren – of zijn we – totaal niet bekend met deze manier van barbecueën en roken. Toen al, heb ik deze technieken eigen gemaakt en meegenomen naar Nederland en toegepast op onze manier van barbecueën. Maar natuurlijk ben ik daar niet gestopt; in de landen om ons heen zijn de mensen toch wat meer van de ‘pure’ smaken en gebruikt men veel minder kruiden en sauzen. In de Italiaanse of Spaanse keuken bijvoorbeeld, wordt veel meer gebruik gemaakt van eenvoudige, kakelverse producten. Verfijnd. Recepten met weinig ingrediënten en altijd regionaal verkrijgbaar. De Franse keuken, een stuk complexer met een scala aan bereidingstechnieken maar altijd vers. Of wat dacht je van België? Een perfecte mix van Bourgondisch en culinair, altijd vooruitstrevend!

Nu gaan we pas écht koken, en dat doe ik graag! Ik gebruik mijn barbecues als kooktoestellen, een soort ‘verlengstuk’ van de keuken, waar ik technieken kan toepassen die met de bestaande keukenapparatuur niet toe te passen zijn. Daardoor creëren we veel meer smaken en mogelijkheden die een paar jaar geleden nog niet haalbaar waren. Inmiddels gebruiken we een aantal barbecues al in de professionele keuken. De Big Green Egg bijvoorbeeld, steeds meer toprestaurants waaronder zo’n beetje elk Michelin sterrenrestaurant van Nederland, hebben er ondertussen eentje in de keuken staan! Ik help chefs hierbij om een barbecue in de restaurantkeuken te gebruiken en leer ze allerlei technieken en trucs; wat kun je allemaal met zo’n barbecue, welke smaken kunnen we toevoegen, hoe voorkom ik rookoverlast, de barbecue in de mise en place, werken met groente en fruit, wat moet ik doen wanneer er in één keer 45 gasten tegelijk mijn restaurant binnenwandelen, etcetera! Ik geef chefs-trainingen in toprestaurants door heel Europa, van Noorwegen tot Spanje, van Duitsland tot Oekraïne.

Barbecue Kampioen

In het begin (sinds 2007) heb ik aan veel internationale barbecuewedstrijden meegedaan. In die tijd was er namelijk een andere barbecuebond erg populair, die van het culinaire barbecueën. Ik behaalde onder meer eerste, tweede en derde prijzen op Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen. Helaas zijn er (bijna) geen barbecuewedstrijden meer op dit hoge niveau maar is het Amerikaans barbecueën erg in opmars.

Barbecue workshops

Pionieren is het woord. Toen ik twintig jaar geleden mijn eerste barbecue workshop organiseerde, was het lastig om mensen bij elkaar te krijgen en te enthousiasmeren over barbecueën. Kun je nagaan wat mensen riepen toen ik voor het eerst een ‘winter-barbecue-workshop’ gaf..! Tegenwoordig is dat wel anders: grote groepen mensen komen eropaf! Barbecueliefhebbers maar ook kookliefhebbers en bedrijven die een leuk, origineel uitje willen organiseren of de barbecueworkshop gebruiken als onderdeel van teambuilding!
Ondertussen geef ik de originele ‘Weber Grill Academy’ in Velp (bij Arnhem); een barbecue cursus waar onze gasten alles leren over de verschillende barbecue- en rooktechnieken, waar we twee maal per seizoen een compleet nieuw viergangendiner bereiden. Daar laten we zien dat we álles op een barbecue kunnen bereiden, van appeltaart tot ijs en van spare ribs tot tomatensoep!
Ook geef ik de barbecue workshops bij de ‘Librije’ in Zwolle. Hier werken we met de Big Green Egg en noemen we het de ‘Big Green Egg Experience’; een absoluut culinaire belevenis waar we op het hoogste niveau barbecueën! De mooiste ingrediënten, pure smaken, verfijning en diversiteit. Natuurlijk begeleid door prachtige, speciaal geselecteerde wijnen uit de kelder van Jonnie en Thérèse Boer!

Concept building

De afgelopen anderhalf jaar ben ik ook druk geweest met het ‘helpen’ van restaurants in de problemen; zo’n beetje wat Den Blijker en Ramsay doen op TV, maar dan in het echt, zeg maar… Ook het ontwikkelen en uiteenzetten van complete concepten voor Horeca, inclusief het bedenken van de gerechten, samenstellen van de kaart, etcetera. Tot nog toe met honderd procent succes!

Uiteindelijk

Uiteindelijk ben ik blij! Blij dat ik kan doen wat ik het liefste doe: koken, buitenkoken en barbecueën! Mensen inspireren en enthousiasmeren. Ik werk een aantal dagen per week in de beste restaurants waaronder ‘Le Marron’ in Malden, geef clinics in kookstudio’s, organiseer barbecueworkshops, geef les aan Europa’s beste chefs en ben ambassadeur voor onder andere O’Sullivan’s Irish beef, Big Green Egg en de Spaanse Josper grill… Oja, en ik heb ook nog een barbecuespeciaalzaak. Deze zit in Cuijk, Ralph de Kok’s Barbecue Paleis noemen we hem..! Kom gerust eens langs, je kijkt je ogen uit; 800m² aan barbecues en buitenkeukens, accessoires, kruiden, sauzen en barbecueboeken!