De korte versie
Ralph de Kok is bij het grote publiek wellicht beter bekend als tv-chef. Met zijn BBQ programma’s op RTL4, SBS6 en ook 24Kitchen is hij bijna dagelijks te zien op televisie! Maar Ralph houdt zich al tientallen jaren bezig met barbecueën en buitenkoken. Begonnen in the 80’s met het Amerikaanse low&slow barbecue met veel rook en saus, en het pure grillwerk. Ondertussen enorm doorontwikkeld met barbecuetechnieken uit de hele wereld en het verfijnde werk. Uiteindelijk werkt Ralph op sterrenniveau en geeft hij trainingen aan top (Michelin)sterrenchefs over de hele wereld! Ralph opende de allereerste barbecuespeciaalzaak van Nederland, het Barbecue Paleis. Gedreven door passie en met een onuitputtelijke bron aan kennis en ervaring staat Ralph nog steeds elke dag met een dikke glimlach zijn ‘ding’ te doen!
Goeie Dingen!
Ralph de Kok in één zin: Pionier, TV-chef, influencer, auteur, alleskunner en -kenner, BBQ-kampioen, inspirator en Youtuber!
Als je “barbecue” zegt, zeg je “Ralph de Kok”!
Gewoon dé BBQ Baas!
Wie meer wil weten
Hoe het begon
Als professioneel bassist toerde Ralph in de jaren ’80 door de VS. Daar raakte Ralph geïnspireerd door de Amerikaanse barbecue-cultuur: buiten, plezier, lekker eten, grote stukken vlees, life-style en beleving! Terug in Nederland werd er vanaf die tijd al het hele jaar door gebarbecued bij familie ‘De Kok’. En ruim 30 jaar geleden besloot hij, als één van de eersten, er zijn beroep van te maken. In de loop der tijd heeft hij vele technieken verbeterd, verfijnd, vernieuwd én ontwikkeld, tot op topniveau. Niet voor niets heeft hij 8 jaar lang gekookt en workshops gegeven in het atelier van “De Librije” in Zwolle: een restaurant met maar liefst 3 Michelinsterren. Met zijn trainingen én zijn YouTubekanaal inspireerde hij wereldwijd tot nu toe al velen: van hobbyisten in de huiselijke tuin tot professionele chefs en iedereen ‘daartussenin’. Omdat hij daar nou eenmaal gelukkig van wordt…
BBQ-Kampioen
Sinds 2004 heeft Ralph aan veel (inter)nationale barbecuewedstrijden meegedaan, zowel ‘Amerikaans’ als culinair. Hij behaalde in beide categorieën meerdere eerste, tweede en derde prijzen op Nederlandse-, Europese- en Wereldkampioenschappen!
Samen met een paar andere BBQ guru’s van het eerste uur richtte Ralph de Nederlandse Barbecue Stichting op. In het leven geroepen om het barbecuevirus te verspreiden, onder andere door het organiseren van wedstrijden. Mede hierdoor werd ook de KCBS naar Europa gehaald. Als één van de allereerste certified judges gaf hij KCBS jury-cursussen en trok Ralph met zijn internationale barbecueteam door Europa en de Verenigde Staten (the Jack Daniel’s World Championship Invitational BBQ)!
TV-chef
Door tijdgebrek werden deelnames aan wedstrijden minder, mede door interesse van diverse TV-zenders. Zijn authentieke manier van presenteren en barbecueën/koken spreekt blijkbaar veel mensen aan!😉 Inmiddels gaat bij het SBS6-programma “Ik barbecue voor jou” al het 10e seizoen van start en is hij met “BBQ-street” bijna dagelijks te zien op 24Kitchen.
Momenteel draait een gloednieuw bbq-programma van Ralph bij RTL4: “Buurtbarbecue”! Een feel-good bbq-programma waarin Ralph samen met Harm Jan op bezoek gaat bij verschillende buurten in heel Nederland en voor de hele buurt een grote barbecue organiseren, tips en trics delen en vooral veel lol maken!
Auteur
Ralph schreef inmiddels drie kookboeken; twee barbecue-kookboeken voor Big Green Egg en zijn derde barbecueboek verscheen in juni 2017 met de titel: “Een wereldreis rond de barbecue”. Een boek dat bedoeld is om te inspireren en de beginnende barbecueër mee te nemen naar het volgende level! Maar het boek is ook uitdagend voor de gevorderde barbecueër en staat vol met leuke receptideeën uit vele landen.
Op dit moment is Ralph druk bezig met een volgend boek, met een uniek concept, je hoort er binnenkort meer over!
Wat velen niet weten…
Na een succesvolle carrière als professioneel basgitarist wilde Ralph graag weer het kookvak in. Met als specialisme ‘barbecueën’. Een gek idee, al helemaal in de begin jaren 2000, toen het ‘barbecueën nog alles behalve populair was! Na het winnen van een aantal BBQ-wedstrijden werd hij opgemerkt door een aantal grote merken zoals bijvoorbeeld Weber en Big Green Egg. Zij benaderden Ralph dan ook en vroegen hem of hij “wat kon betekenen” voor ze.
Big Green Egg
Ruim 10 jaar werkte Ralph als chef voor Big Green Egg Europe; Ralph bracht de ‘kamado’ letterlijk aan de man! Mede door demonstraties en workshops te geven aan potentiële dealers en distributeurs. Kennis delen en enthousiasmeren, in de hoop ze als dealer te mogen binnenhalen. Jarenlang verzorgde Ralph de zogenaamde ‘dealerdagen’ en distributeurs meetings voor het merk. Maar ook trainingen voor personeel van dealers en grote centra waar de Big Green Eggs verkocht werden. Een paar jaar later werd de kamado (maar ook de BBQ in het algemeen) ook opgepikt door de horeca. Vanaf dat moment werd deze BBQ baas nóg drukker en hielp hij met conceptontwikkeling voor horeca en begon het trainen van chefs in restaurants. Ongelooflijk wat een enorme ontwikkeling de kamado heeft doorgemaakt, sindsdien! Inmiddels is Big Green Egg allang niet meer het enige kamadomerk op de markt.
Weber, Napoleon en Broil King
Ook voor bovengenoemde barbecuemerken heeft Ralph veel werkzaamheden verricht. Niet alleen als chef maar Ralph verzorgde ook jarenlang opleidingen voor de ‘demo’ koks van deze merken, de dealers en hun personeel.
Productontwikkeling
Ralph heeft door de jaren heen gezorgd voor verbeteringen van een aantal bestaande type barbecues. En het zal niet voor het eerst of laatst zijn dat Ralph als eerste een product moet testen alvorens het überhaupt in massa geproduceerd wordt en op de markt komt! Leuk, hè?
Barbecue-accessoires, kruiden en sauzen… Ja, ook Ralph heeft zijn eigen Goeie Dingen bedacht! Te koop in deze webshop maar ook in de betere barbecuespeciaalzaken!
Pionier
Het zou zo maar kunnen dat je op dit moment een receptje van Ralph aan het maken bent, zonder dat je het weet. Ralph geeft namelijk al bijna 25 jaar barbecueworkshops, misschien wel als eerste van Nederland! En niet alleen aan duizenden particulieren; ook vele professionele chefs over de hele wereld hebben een speciale chefs-training gehad van Ralph. Zijn recepten komen zeer regelmatig terug op social media kanalen en zelfs in kookboeken en op tv. Maar dan vaak zonder de credits of met iemand anders’ handtekening eronder… Dat is waarschijnlijk het ‘lot’ van de pionier! 😉 En eigenlijk is dat ook helemaal niet erg! Want hoe meer mensen besmet raken met het barbecuevirus, hoe leuker het wordt voor ons allemaal!